Ovus letos získal další ocenění na České chuťovce

119 8. 12. 2016 - Ovus – podnik živočišné výroby, spol. s r.o. patří mezi největší producenty a zpracovatele vajec v Česku. I přes to, že v letošním roce se v Ovusu museli potýkat se zákeřnými nástrahami trhu, nejčastěji v podobě velmi levných dovozových vajec, dosáhli pozoruhodných výsledků a taktéž významných ocenění na prestižní České chuťovce. I o tom jsem hovořil s jednatelem společnosti Ing. Tomášem Milichem:

- Jak se vůbec vyvíjí trh s vašimi produkty – vejci, v Česku a na evropském kontinentu?

Tento rok byl v živočišné výrobě ČR velmi těžký, a to rovněž platí i pro výrobu vajec. Čelíme neustále sílícímu tlaku dovozových vajec do ČR, které jsou dováženy za ceny pod výrobními náklady. Jedná se o jejich přebytky z nadvýroby z okolních zemí. Čímž jsme nuceni rovněž dodávat naše vejce za ceny, které nepokrývají ani provozní náklady, natož, abychom spořili na budoucí investice a modernizaci provozů.

- Jaký objem vajec letos snesly vaše nosnice, a o jaký podíl jde v porovnání s celkovou produkcí Česku?

Patříme mezi pět největších výrobců vajec v ČR a jsme jedním z největších zpracovatelů vajec na trhu vařených vajec.

- Podařilo se vám navýšit produkci vajec v porovnání s minulým rokem?

Ano, postupně, v souladu se středně dobým  plánem rozvoje, jsme navýšili kapacitu meziročně o cca 30 tisíc nosnic.

- Jaký je momentálně zájem o vejce původních druhů indiánských slepic, jejichž chovem se též zabýváte, a jak se vám tento chov rentuje?

Vejce z těchto chovů si našly své stabilní zákazníky a zájem stále narůstá, a to nejen u   cateringových firem a hotelů, ale i u zákazníků v obchodních řetězcích.

- Vaše odchovné a produkční haly ve Slaném – Kvíci a u Smečna jsou vybaveny nejmodernějšími technologiemi a směle je lze zařadit mezi vůbec to nejlepší, co je možné v Česku v tomto ohledu spatřit. Ale klecové chovy neustále procházejí určitými inovacemi, úpravami, stále se vylepšují. Do jaké míry lze určité nové prvky zakomponovat do vašich stávajících klecových chovů?

Naše ustájovací technologie jsou vlastně takovou velkou skládankou, takže je lze neustále  doplňovat o potřebné prvky v managementu chovu.

- Na farmě u Smečna máte i tzv. podestýlkové chovy. Jaká plemena slepic se v tomto prostředí cítí nejlépe, a tudíž mají nejlepší snášku?

U nás v alternativních technologiích se jedná o chovy na hluboké podestýlce, a to s přístupem denního světla. Je to vlastně takový farmářský chov v hale. Takže zde máme slepice velice podobného typu, jako jsou běžně k vidění na dvorcích. Čili jedná se o slepice polotěžké až těžké.

- Jak tyto chovy vycházejí po stránce nákladové a produkce vajec v porovnání s klasickými klecovými chovy?

Produkce vajec na hlubokých podestýlkách, či volný výběh, tzv. free-range je mnohem nákladnější, a to nejen z důvodů nižší snášky těchto nosnic, ale i nižší použitelnou snáškou způsobenou zanešenými vejci mimo snášková hnízda - tyto vejce již nelze použít do prodeje. A také vyšší spotřebou krmení – je to dáno druhem slepice. A pak tyto chovy jsou mnohem náročnější na management chovu, práce pro ošetřovatelky drůbeže je mnohem náročnější a těžší. Zároveň nákladovost ovlivňuje skutečnost, že v halách, kde by mohlo být ustájeno cca 20 tis. slepic v obohacených klecových technologiích, máme cca 5 tis. slepic na hluboké podestýlce. 

- Společnost OVUS – podnik živočišné výroby, spol. s r.o. se letos zúčastnila prestižní soutěže potravinářských produktů pod názvem Česká chuťovka. Co vás vedlo k tomu, že jste se do této soutěže přihlásili?

Ano, na základě loňského úspěchu v této soutěži s „Indiánskými“ vejci a vařenými vejci v šelaku - „Piknik“ vejce, jsme byli vyzvání k účasti i letos. Rozhodli jsme se představit další speciální vejce z naší nabídky, a to „MORAVIA“ vejce a „FARMÁŘSKÝ VÝBĚR“. 

- Jak jste v ní obstáli, a co to pro vás znamená?

O tom, že naše produkce je výjimečná, svědčí další ocenění v soutěži Česká chuťovka. Uspěli jsme i letos a odnesli si 4 vyznamenání. A navíc v oboru jsme jediní, kdo se Českou a Dětskou chuťovkou může chlubit.

Těchto ocenění si velmi vážím. Pro nás to znamená, že práci u nás, v OVUSu, děláme dobře a jdeme správným směrem. Logy obou chuťovek se prezentujeme tam, kde je to vhodné, spotřebitelé mají vodítko a snáz si nás pamatují.

- Jaké novinky jste uvedli na trh v letošním roce? Mám na mysli nejen speciální balení vajec, jejich povrchové úpravy, ale i různé výrobky, či polotovary, které z nich vyrábíte?

Novinkami tohoto roku jsou právě oceněná vejce z České a Dětské chuťovky.

- Jaký váš výrobek se těší největší oblibě zákazníků či odběratelů?

Jsou to zejména vejce speciálních slepic z chovů při denním světle. A z vařených vajec vejce loupaná v nálevu.

- Jaké jsou vaše plány na příští rok, jak po stránce produkce vajec, tak i genetiky nosnic, technologické, či nových projektů?

Pokračovat ve stávajícím trendu, nic nového prozatím nepřipravujeme.

- Před vánočními svátky bývá zřejmě vyšší poptávka po vejcích. O kolik, a jak toto období vůbec zvládáte?

Na toto období jsme dobře připraveni, máme maximální obsazenost produkčních hal a mladá hejna na vrcholu snášky.

Děkuji za rozhovor.

Libor Pošta

Foto: Milan Slavík, vedoucí závodu Na Těhuli a u Smečna, mně ukazuje podestýlkový chov nosnic. Chovány jsou zde hybridní nosnice Hy Line. Foto Libor Pošta

 

« zpět

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

slider slider

Komerční články

Naši redaktoři o vás píší již více než čtvrt století

Plošná reklama

Náš zástupce v případě Vašeho požadavku Vás navštíví přímo ve Vaší firmě

Katalog firem

V novinovém katalogu místních firem a živnostníků můžete inzerovat již od 800 Kč/rok

Reklama na webu

Inzerce na našich webech - velká plocha za málo peněz

Firemní loga a slogany

Vymyslíme a zhotovíme Vám logo, slogany atd. pro Vaši firmu

Firemní kresby

Zhotovíme Vám barevnou firemní kresbu

Zákaznické průzkumy

Chcete vědět, co si zákazníci myslí o Vaší firmě, co jim schází a naopak si pochvalují?

Distribuční místa

Naše noviny jsou zdarma k dostání v níže vyobrazených stojanech či v rámci pultového prodeje (celkem cca 500 distribučních míst).